Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR)

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

İspanyolca açılımı, "Mercado Comun del Cono Sur" veya İngilizcesi, "Southern Common Markef olan MERCOSUR'un 26 Mart 1991 tarihinde, Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paragu­ay tarafından "Asuncion Anlaşması"yla kurulmuştur. Daimi Sekreteryası Montevideo/Uruguay'dadır. AB ve NAFTA'dan sonra dünyanın üçüncü büyük ekonomik entegrasyondur.


Latin Amerika ülkeleri arasından ekonomik bölgeselcilik çalışmaları 1950'li yıllarda başlamaktadır. Bu kapsamda ilk olarak 1957 yılında Amerikan Devletleri Ekonomik Konferansı düzen­lenmiş ve bu konferans sonucunda Montevideo Anlaşması imzalamıştır. Anlaşmaya göre, Arjantin, Brezilya, Şili, Uruguay, Meksika, Paraguay ve Peru arasında serbest ticaret bölgesi (LAFTA) kurulmuştur ancak başarılı olunamamıştır. 1980 yılında, LAFTA'nın yerine, çok daha esnek bir sistem olan LAIA (veya ALADI) kurulnuştur. Bu kurumlardaki temel amaç, üyeler arasında karşılıklı ticareti arttırmak, teknolojik anlaşma yapmak ve bu amaçlar doğrultusunda hareket serbestliği sağlamak olmuştur. LAIA sistemi altında öncelikle Brezilya ve Arjantin 1986 yılında ticari yakınlaşma sağlamaya yönelik bir protokol imzalamışlardır. 26 Mart 1991 yılında Paraguay ve Urugu­ay'ın da katılımıyla bu dört devlet arasında Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR) örgütü kurulmuştur. Şu anki mevcut üyeleri ise Arjantin, Brezilya, Paraguay, Uruguay, Venezüella'dır. Ortak üyeler ise Şili, Bolivya, Peru, Kolombiya, Ekvator ve Meksika'dır. [1].


  1. MERCOSUR (ORTA VE GÜNEY AMERİKA ORTAK PAZARI) http://www.ekodialog.com/ekonomi_kurumlari/mercosur_orta_guney_amerika_ortak_pazari.html Erişim Tarihi: 03.05.2018