Bağlantısızlar Hareketi

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Hiçbir bloka veya askeri ittifaka bağlı olmama hareketidir. Soğuk Savaş döneminde, çift kutuplu dünya düzenine tepki olarak ortaya çıkan üçüncü bir bloktur. Bağımsızlıklarını yeni kazanmış ve sömürge olmaktan kurtulmuş olan devletler, Soğuk Savaş dönemindeki çift kutuplu dünya düzenine katılmak istememişlerdir. Yeni bir bloğa katılmayı, o bloğun ana gücü olan devletin boyunduruğu altına girmek olarak değerlendirmişlerdir. Böylece bu devletler, çift kutuplu düzeni reddederek ve birbirlerine dayanarak bir nevi yeni bir kutup oluşturmuşlardır. Bağlantısızlık hareketinin başlangıç noktası olarak Bandung Konferansı görülür. Bandung Konferansı, 1955 yılında Nisan ayından Endonezya’nın Bandung şehrinde toplanan Asya-Afrika Konferansı’dır.[1] Bu hareketin ilk ciddi teşkilatlanması 1961 yılında Yugoslavya lideri Tito ile Mısır Devlet Başkanı Nasır’ın girişimleri ile olmuştur. Bu iki liderin teşebbüsleri sonucu, Eylül 1961’de Belgrad’da 25 tarafsız ülkenin katılması ile bir konferans toplanmıştır. Bu konferanstan, 25 maddelik bir deklarasyon ile Amerika ve Rusya’ya bir Barış Çağrısı çıkmıştır.[2] Bu deklarasyonda, genel olarak silahsızlanma, sömürgeciliği ve ayrımcılığı kınama ile ilgili maddeler bulunmaktadır.



  1. Anonim, Bağlantısızlar Hareketi, < http://tarihdersnotlari.blogcu.com/baglantisizlar-hareketi/7138555 >, erişim: 28 Şubat 2018.
  2. Anonim, Bağlantısızlar Hareketi, < http://tarihdersnotlari.blogcu.com/baglantisizlar-hareketi/7138555 >, erişim: 28 Şubat 2018.