Avrupa Nükleer Araştırma Teşkilatı (CERN)

TUİÇ Sözlük sitesinden
Ozge (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 15.47, 14 Mart 2018 tarihli sürüm (" Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), üye ülkelerin kendi bütçe olanakları ile gerçekleştiremeyecekleri araştırmaları ortak olarak yürü..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla



Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), üye ülkelerin kendi bütçe olanakları ile gerçekleştiremeyecekleri araştırmaları ortak olarak yürütebilmek amacıyla Cenevre'de merkezli kurulmuştur. CERN, Nükleer Araştırmalar için Avrupa Konseyi anlamına gelen Fransızca "Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire" sözcüklerinin kısaltmasıdır. Zamanla ismi Fransızca "Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire" ve İngilizce "European Organization for Nuclear Research" olarak değişmiş ancak CERN kısaltması değişmeden kalmıştır. Bu amaçla yola çıkan CERN, bilimsel bilgiye katkı sağlamak, tıp dahil çeşitli alanlara pozitif etkisi olacak bilişim teknolojilerini geliştirmek, geleceğin bilim insanları ve mühendislerini yetiştirmek işlevlerini de görmektedir.


İkinci Dünya Savaşından sonra Avrupa'nın fizik alanında ABD'ye yetişebilmesi için 12 Avrupa ülkesinin (Belçika, Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, İtalya, Norveç, Yugoslavya, ve Yunanistan) işbirliği ile 1954 yılında kurulmuştur. CERN’e üye ülke sayısı 2014 yılı itibariyle 21’dir. Bu ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya ve Yunanistan’dır [1].


  1. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN). http://www.taek.gov.tr/cern-sanal/740-avrupa-nukleer-arastirma-merkezi-cern.html Erişim Tarihi: 14.03.2018