"Anasayfa" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(Ayın sayfası eklendi.(Temmuz))
(Ayın sayfası eklendi.(Eylül))
(Aynı kullanıcının aradaki diğer 2 değişikliği gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
 
=Ayın Sayfası=
 
=Ayın Sayfası=
  
'''''Antisemitizm'''''
+
'''''Camp David ve Mısır-İsrail Barışı'''''
  
'''Antisemitizm''' ('''İngilizce''': Anti-Semitism), '''Semitizm''' kavramının karşıt görüşü olarak semai dilleri konuşan topluluklara karşı duyulan düşmancıl hislerin tümüne verilen addır.Günümüzde birçok kaynak [[Antisemitizm]] kavramını sadece Musevilik düşmanlığı olarak dar bir yoldan nitelese de semai diller ailesi içersinde Arapça da bulunmaktadır.Buna rağmen günümüzde bu terim baskın olarak Yahudi karşıtlığını nitelemektedir.Türk Dil Kurumu da benzer yoldan [[Antisemitizm]] kavramını '''''Yahudilere karşı düşmanca duygular besleyen ve Yahudilere karşı ayırt edici önlemler alınmasını isteyen görüş.''''' şeklinde belirtmiştir.
+
'''Camp David Anlaşmaları''', 17 Eylül 1978’de Amerika Birleşik Devletleri Başkanı [[Jimmy Carter]]’ın arabuluculuğunda İsrail adına Başbakan [[Menahem Begin]] ile Mısır adına Cumhurbaşkanı Enver Sedat arasında imzalanan iki belgeye verilen addır. İlki Ortadoğu Barışı için Çerçeve adını taşır ama barışı getirmez, muğlak ve göstermelik bir belge olarak kalır. İkincisi ise İsrail ile Mısır arasındaki ilişkilerin normalleşmesini sağlamaya yöneliktir, başarılı olur. Günümüze değin de yürürlükte kalır. Camp David Anlaşmalarının en önemli siyasi işlevi Arap dünyasının Filistin sorunu karşısında bölünmesini sağlamak olur. İsrail uzun yıllar rahat eder, Arap dünyasının bölünmüşlüğünden yararlanır. Bölge de görece istikrarlı bir dönem geçirir, en azından bir daha Arap-İsrail Savaşı yaşanmaz. Üstelik bu anlaşmalarla İsrail’in devlet olarak varlığının Araplar tarafından resmen tanınma süreci başlar. Ürdün-İsrail yakınlaşmasını da büyük ölçüde bu anlaşmalar mümkün kılar.
  
[[Nazi]] Almanya’sı ve 1933–1945 yıllarındaki işbirlikçileri tarafından, Avrupalı Yahudilerin devlet eliyle kaynak sağlanarak zulme tabi tutulması ve katliamı yani Holokost, tarihte antisemitizme verilecek en uç örnektir. 1879’da, Alman gazeteci '''''Wilhelm Marr''''' Yahudilere karşı duyulan nefreti ve on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda genelde Yahudilerle ilişkilendirilen çeşitli liberal, kozmopolit ve uluslararası siyasi eğilimi işaret ederek, [[antisemitizm]] sözünü ortaya attı. Saldırıya maruz kalan eğilimler arasında eşit medenî haklar, anayasal demokrasi, serbest ticaret, sosyalizm, finans kapitalizmi ve barışçılık vardı.
+
...
  
Ancak Yahudilere karşı duyulan belirgin nefret, modern çağdan ve antisemitizm sözcüğünün ortaya atılmasından öncelere dayanır. ''Pogromlar'' (özellikle Yahudilere karşı girişilen katliamlar), Yahudilere karşı başlatılan ve genellikle hükümet yetkilileri tarafından teşvik edilen şiddet içeren kalkışmalar, antisemitizmin tarih boyunca ortaya çıkan genel yansımaları arasındadır. '''Çoğunlukla katliamlar, Yahudilerin ayinler için Hıristiyan çocukların kanlarını kullandığı yolundaki asılsız iddialar yani kan iftirası ile alevlendi.'''
+
'''Camp David Antlaşmasına göre;'''
  
Modern çağda ise, antisemitistler nefret etmekten oluşan ideolojilerine bir de siyasi boyut eklediler. On dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde Almanya, Fransa ve Avustralya’da Yahudi karşıtı siyasi partiler kuruldu. '''''Protocols of the Elders of Zion''''' (Siyon Liderlerinin Protokolleri) gibi yayınların basılması uluslararası Yahudi komplosunun gerçek dışı teorilerini ortaya çıkarmasına yol açmış ya da bu teorileri desteklemiştir. Siyasi antisemitizmin bir bileşeni de milliyetçilikti. ''Milliyetçilik taraftarları genelde Yahudileri vatan hainleri olarak suçladı.''
+
''1- İsrail Sina yarımadasından çekilecek.''
  
'''''Sayfanın tamamı ve kaynaklar için:''''' [[Antisemitizm]]
+
''2- İsrail ve Mısır arasında normal ve dostça ilişkiler kurulacak. İki ülke de birbirinin toprak bütünlüğünü ve barış içinde yaşama hakkını kabul edecek.''
 +
 
 +
''3- Sina’daki tampon bölgeye BM Barış gücü yerleştirilecek.''
 +
 
 +
...
 +
 
 +
 
 +
'''''Sayfanın tamamı ve kaynaklar için:''''' [[Camp David ve Mısır-İsrail Barışı]]
  
 
=Duyurular=
 
=Duyurular=

04.19, 7 Eylül 2018 tarihindeki hâli

Ayın Sayfası

Camp David ve Mısır-İsrail Barışı

Camp David Anlaşmaları, 17 Eylül 1978’de Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter’ın arabuluculuğunda İsrail adına Başbakan Menahem Begin ile Mısır adına Cumhurbaşkanı Enver Sedat arasında imzalanan iki belgeye verilen addır. İlki Ortadoğu Barışı için Çerçeve adını taşır ama barışı getirmez, muğlak ve göstermelik bir belge olarak kalır. İkincisi ise İsrail ile Mısır arasındaki ilişkilerin normalleşmesini sağlamaya yöneliktir, başarılı olur. Günümüze değin de yürürlükte kalır. Camp David Anlaşmalarının en önemli siyasi işlevi Arap dünyasının Filistin sorunu karşısında bölünmesini sağlamak olur. İsrail uzun yıllar rahat eder, Arap dünyasının bölünmüşlüğünden yararlanır. Bölge de görece istikrarlı bir dönem geçirir, en azından bir daha Arap-İsrail Savaşı yaşanmaz. Üstelik bu anlaşmalarla İsrail’in devlet olarak varlığının Araplar tarafından resmen tanınma süreci başlar. Ürdün-İsrail yakınlaşmasını da büyük ölçüde bu anlaşmalar mümkün kılar.

...

Camp David Antlaşmasına göre;

1- İsrail Sina yarımadasından çekilecek.

2- İsrail ve Mısır arasında normal ve dostça ilişkiler kurulacak. İki ülke de birbirinin toprak bütünlüğünü ve barış içinde yaşama hakkını kabul edecek.

3- Sina’daki tampon bölgeye BM Barış gücü yerleştirilecek.

...


Sayfanın tamamı ve kaynaklar için: Camp David ve Mısır-İsrail Barışı

Duyurular

  • LinkedIn sayfamız kullanıma sunulmuştur.
   https://www.linkedin.com/company/uliwiki/
  • UliWiki'de dört ana başlık altında içerik üretilecektir. Bunlar sol menüde gördüğünüz, Uluslararası İlişkiler, Hukuk, İktisat ve Siyaset Bilimi'dir
  • Sisteme üye olduktan sonra bu ana başlıkların içerisine alt başlıklarını ekleyebilirsiniz.Nasıl veri gireceğiniz hakkında yardım için UliWiki:Yardım'ı ziyaret ediniz.
  • Yaratılan indekslere göre içerik üretmek, takibi ve kaynak kontrolünde hız kazandıracağı için bu yöntem seçilmiştir.